Zijn er voorwaarden bij een VOG?

Een vog aanvragen is niet moeilijk, maar je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om er een te krijgen. Er wordt namelijk gekeken of je een strafbaar feit hebt gepleegd, of in aanraking bent gekomen met politie of justitie. Justis vraagt bij het Openbaar Ministerie, de politie en reclassering. Heb je een strafblad in een ander land dan kan dat ook bekeken worden. Ben je nooit in aanraking geweest met justitie en geen strafblad dan krijg je altijd een verklaring omtrent gedrag.

Heb je wel een strafblad?

Voordat je een aanvraag doet kun je altijd informatie vragen hoe groot de kans is dat je in aanmerking komt voor een vog. Bel even naar Justis en zij kunnen je vertellen hoe groot de kans is dat je een vog krijgt. Dit biedt natuurlijk geen zekerheid, een vog aanvragen is het beste wat je kunt doen. Er is een geval waarbij je zeker geen vog krijgt, dit is als je ooit een zedendelict hebt gepleegd, hoe lang het ook geleden is dat maakt niet uit. Er wordt niet gekeken naar de tijd van terugkijken bij dit strafbare feit.

Hoe lang is een vog geldig

Een vog aanvragen moet wel op een bepaalde tijd gebeuren, het formulier is namelijk niet onbepaalde tijd geldig. Bij de meeste gevallen zal je werkgever je kunnen vertellen hoelang de vog geldig is. Ga je werken met kinderen dan zal er vaker een screening plaatsvinden, dan moet je vog vaak gekoppeld worden. Bij de meeste gevallen zal de werkgever de kosten vergoeden als je de verklaring omtrent je gedrag hebt.