Verschillende soorten geheugen in een computer

Als je een comfortabele gaming pc bekijken gaat, is het belangrijk dat je het juiste geheugen kiest dat in jouw gaming pc moet komen. Computerbedrijven kunnen een aantal geheugenproducten en -systemen aanbieden die    speciaal ontworpen om gegevens en informatie op te slaan. De componenten zijn gemaakt om zowel de geheugencapaciteit en om de gegevens opslagdichtheid te vergroten. Geheugen is opgebouwd uit een groot aantal componenten die onderling verbonden zijn. De componenten omvatten transistors, weerstanden en dergelijke. Geheugen omvat zowel statisch en dynamisch geheugen en het laatste wordt aangeduid als Dynamic Random Access Memory (DRAM) genoemd. De gebruikte soorten DRAM-geheugen omvatten statisch Random Access Memory (SRAM), Dynamic Random Access Memory (DRAM), EPROM en Flash. 

Het belang van RAM

Waarom is RAM belangrijk voor gaming pc’s? Gamers willen snellere CPU, RAM en/of meer SSD capaciteit. Hoe beter deze specificaties, hoe meer “premium” de gaming specs voor jouw gaming pc worden. Soms kun je de prestaties van je computer een beetje tweaken met de instellingen, maar het meeste is simpelweg hardware gerelateerd. De reden waarom je meer RAM zou willen, is omdat je computer dan meer geheugen heeft. Hoe meer geheugen je computer heeft, hoe makkelijker het is om zware programma’s, zoals mooie games of programma’s om video’s te bewerken, te draaien. Het RAM geheugen is het snelste geheugen van de computer namelijk. 

Het nut van een GPU

Wat is een grafische verwerkingseenheid (GPU)? Een GPU is een gespecialiseerd circuit dat zich richt op het genereren van beelden voor een apparaat om weer te geven. Je kunt software-algoritmes gebruiken om de prestaties van de GPU in een game pc voor gevorderden te optimaliseren. Veel GPU’s in huidige computers zijn echter niet ontworpen voor gebruik door dit soort optimalisatie software-algoritmen.Dit soort prestaties is alleen beschikbaar in speciale GPU’s. In desktop computers zit vaak een betere GPU. DIt komt doordat er meer ruimte is in een desktop game pc. Een even goede GPU die kleiner is zodat deze in een laptop past, is duurder.

Harde schijven

Een HDD is een opslagmedium dat bestaat uit meerdere schijven die rond een centrale as draaien. Hij heeft een mechanische arm waarmee hij gegevens kan schrijven en lezen. Dit is niet de harde schijf die je wilt voor je gaming PC. Gaming pc’s zoals die op lalashops gebruiken tegenwoordig allemaal een solid state drive (SSD). Deze zijn vele malen sneller dan de oude harde schijven met mechanische arm. Met een optische drive heb je toegang tot een harde schijf via de optische drive-aansluiting van je computer. Optische schijven zijn meestal sneller dan mechanische schijven, maar langzamer dan een SSD. Er zijn ook andere soorten opslagapparaten, zoals flash drives en USB-apparaten voor massaopslag. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *