Real-time inzicht in je wagenpark, ook onderweg

Bedrijven en organisaties in de logistieke sector of met veel bedrijfsauto’s hebben er baat bij dat ze op de hoogte zijn van de real-time locaties van de bedrijfsauto’s. Als een auto, vrachtwagen of bus onderweg is wil je natuurlijk weten waar deze zich bevindt. Dit is mogelijk met een speciale tracker. Naast dat het handig is om te weten is het ook verplicht om met een digitale tachograaf te hebben om bij te houden hoeveel de bestuurders onderweg zijn.

Wat is een auto volgsysteem?

Een auto volgsysteem is in werkelijkheid een GPS tracker die actuele signalen van de locatie het voertuig uitzend. Het dient als een digitale tachograaf en tegelijkertijd maakt het verschillende gegevens inzichtelijk. Hierdoor kan iemand op kantoor altijd zien waar het gehele wagenpark zich bevindt, maar ook hoe lang een chauffeur over bepaalde ritten doet. Deze informatie is relevant voor het maken van planningen en het optimaliseren van het logistieke proces.

De voordelen van een auto volgsysteem

Nu je weet wat een GPS tracker doet is natuurlijk de vraag of het de investering waard is. Naast een inzichtelijk wagenpark zijn er namelijk nog meer voordelen om een dergelijk systeem aan te schaffen. 

  • Real-time locatie

  • Snelheidswaarschuwingen

  • Feedback per chauffeur

  • Remgedrag meten

  • Brandstofverbruik

Doordat je per chauffeur kan zien hoe die heeft gereden is het mogelijk om persoonlijke feedback te geven. Zo kun je zien welke chauffeurs zich wel of niet aan de gewenste afspraken houden. Voor evaluatiegesprekken kan dit erg handige input zijn en je kunt chauffeurs uitdagen door bijvoorbeeld te meten welke chauffeur het zuinigst heeft gereden in een periode. Natuurlijk blijft het mensenwerk en kun je je personeel niet volledig afrekenen op data. De data van een auto volgsysteem is vaak gekoppeld aan een softwareprogramma waar al deze gegevens overzichtelijk bij elkaar komen.  

Data gedreven beslissingen maken

Een GPS tracker stuurt dus, naast locatie, allerlei gegevens door. Vervolgens is de uitdaging voor het personeel om deze gegevens te vertalen tot daadwerkelijke inzichten om bedrijfsbeslissingen mee te maken. Wanneer de planner bijvoorbeeld ziet dat twee verschillende auto’s grotendeels dezelfde route afleggen is het misschien slim om te kijken of de ritten in de toekomst gecombineerd kunnen worden in slechts één rit. Ook de tijd dat een wagen stilstaat, en waar dat dan is, is een handig inzicht. Hoelang duurt het laden en lossen gemiddeld? Door dit te meten en te vergelijken kun je het logistieke proces optimaliseren voor efficiëntie. Om draagvlak te creëren onder chauffeurs voor het verbeteren van het logistieke proces is het belangrijk om transparant te zijn richting alle werknemers. Wanneer uitvoerend personeel het gevoel krijgt dat kantoorpersoneel geheime spelletjes aan het spelen is dan kan dit voor frictie zorgen. Wanneer uitvoerend personeel meegenomen wordt in het proces voelt het meer als een samenwerking tussen het de verschillende afdelingen.