Kopen zonder eerst te kijken? Doe het niet! 

Misschien heb je het programma “Kopen zonder Kijken” wel eens voorbij zien kopen. In dit programma wordt er een huis gekocht zonder dat de kopers het huis hebben gezien. Ondanks dat de kopers het huis niet hebben gezien hebben verschillende adviseurs dat wel gedaan. Je bent namelijk een dief van je eigen portemonnee als je het niet zou doen. Door eerst te kijken kan je, je oriënteren. Je weet wat de markt te bieden heeft, tegen welke prijs en of een aanbod misschien wel te mooi is om waard te zijn. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat jij geen spijt gaat krijgen van je aankoop. In dit blog vertellen we je dan ook stap voor stap hoe jij het beste kan “kijken” voordat je gaat kopen.

Waar ben je naar op zoek?

In de meeste gevallen kan deze vraag al redelijk snel en duidelijk beantwoordt worden maar toch is het goed om er echt nog eens een keertje serieus over na te denken, waar ben jij nou precies naar op zoek? En gaat het product dat jij gaat aanschaffen jouw probleem ook echt oplossen? Wil je bijvoorbeeld een nieuwe vrachtwagen kopen omdat je meer bestellingen wil gaan rijden dan kan dat natuurlijk maar is dat ook echt de meest rendabele oplossing? Misschien valt er binnen jouw bedrijfsproces wel winst te behalen door bijvoorbeeld een kleine mobiele kraan aan te schaffen waardoor het laden veel sneller verloopt. Een minder grote uitgaven maar misschien wel het gewenste resultaat.

Wat is je budget?

Weet je waar je naar op zoek bent? Dan is de volgende stap het bepalen van je budget. Als je weet hoeveel budget je beschikbaar hebt kan je ook een specifieke zoekopdracht uitvoeren in de voor jouw aansluitende prijsklasse. De vrachtwagen en mobiele kraan waar we het net over hadden zijn bijvoorbeeld in meerdere prijsklassen beschikbaar. Een mobiele kraan kan al te koop staan voor een paar duizend euro maar ook voor heel wat duizenden euro’s meer. Hoe duurder de mobiele kraan hoe nieuwer het product vaak is en uiteraard speelt de hoogte van de kwaliteit hierin ook een rol. Toch hoeft een dure kraan niet perse altijd het beste te zijn, zeker niet als je kijkt naar je eigen behoeften. Een tweedehands kraan voor een lagere prijs kan net zo goed aansluiten op jouw wensen. Een nieuwe kraan van een minder bekend merk kan dat ook. Ga daarom aan de hand van je budget op onderzoek uit en kijk eens naar meerdere merken en dan vooral naar de overeenkomsten en verschillen tussen deze merken.

Waar ga je het kopen?

Ook de plek waar je het gaat aanschaffen is goed om over na te denken. Koop je de mobiele kraan bijvoorbeeld bij de fabriek of de aansluitende leverancier weet je zeker dat de kwaliteit volledig naar behoren is en ook de garantie. Koop je de mobiele kraan bij een tweede- of derdegraads dealer, dan kan het best zijn dat er al het een en ander met de kraan is gebeurt. Dit hoeft uiteraard niet maar het is wel goed om hier rekening mee te houden. Uiteraard is de prijs daar ook naar. Dus je weet wat je te doen staat, eerst lekker kijken en daarna pas kopen!