Ik heb gehoorschade, en nu?

De laatste tijd zien we het veel meer voorbij komen en komt het ook steeds meer voor, gehoorschade. Waar vroeger vooral het geval was dat ouderen last kregen van gehoorverlies, komt het nu ook veel voor dat kinderen lijden aan gehoorverlies, wat gelinkt is aan opgelopen gehoorschade. De boosdoeners zijn vaak de oordopjes, waarbij de gehele dag naar te harde muziek wordt geluisterd. Op een gegeven moment kan het gehoor de constante trillingen niet eer aa, waardoor er schade zal oplopen in het gehoor. In dit blog geven we je graag tips om gehoorschade te voorkomen, maar kijken we ook met je naar oplossingen. Want wat kun je nu doen wanneer je gehoorschade hebt opgelopen?

Oorzaken van gehoorschade

Er kunnen natuurlijk verschillende oorzaken zijn van gehoorschade. In de meeste gevallen heeft het te maken met het feit dat het gehoor constante harde geluiden niet meer goed op kan vangen. Bij jongeren is het luisteren naar constant te harde muziek met oortjes de oorzaak, terwijl je ook in een loods of in een fabriek al snel gehoorschade kunt oplopen. Het verschil zit hem echter in het feit dat er in loodsen en fabrieken voorzorgsmaatregelen worden getroffen, terwijl jongeren er juist zelf voor kiezen om te harde muziek te luisteren. Het is daarom aan te raden om het luisteren naar muziek zo beperkt mogelijk, op verschillende momenten van de dag in te plannen. Hierdoor zorg je ervoor dat je ook rust geeft aan het gehoor, wat de geluiden op deze manier beter zou kunnen opvangen en verwerken!

Het gebruiken van een gehoorapparaat

Wanneer het je dan toch is overkomen en je gehoorschade hebt opgelopen, zijn er echter nog wel vele hulpmiddelen beschikbaar. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat deze eerst signalen opvangen, om het vervolgens door te voeren naar het gehoor. Een voorbeeld hiervan is een gehoorapparaat. Met een gehoorapparaat beschik je over een apparaatje in het oor, die verschillende geluidssignalen door kan voeren naar het gehoor. Het gehoorapparaat maakt onderscheid tussen ruis, hoge tonen en zijn er ook standen te vinden die ervoor zorgen dat je jouw gesprekspartner duidelijk kunt horen. Met een gehoorapparaat zul je geen last meer hebben van een constante ruis of harde tonen, zodat je door middel van het juiste hulpmiddel nog altijd kunt horen.

Echter is het natuurlijk van belang dat je ook verantwoord omgaat met het gehoor. Vermijd plekken waar het geluidsniveau constant te hoog is, of neem voorzorgsmaatregelen. Draag bijvoorbeeld oordopjes op een festival, gehoorbeschermers in een loods of fabriek en beperk het luisteren naar muziek met oordopjes op een hoog volume. Wanneer je dit voor jezelf kunt naleven, zul je nog lang kunnen genieten van een gezond gehoor!