Je eerste huis kopen? Dit komt er allemaal bij kijken!

Er komt een moment in je leven dat je er klaar voor bent, klaar om je allereerst eigen huis te kopen. Je hebt een leuke baan, een goed inkomen en misschien wel een leuke vriend of vriendin. De huizenmarkt is gunstig en stiekem ben je al een beetje op onderzoek uit geweest en heb je al een paar pareltjes voorbij zien komen. Dit is het moment! Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken bij het kopen van je eerste huis. Dat vertellen we je graag in dit blog.

Bepaal je budget

De belangrijkste factor bij het kopen van een eigen huis is natuurlijk geld. Zonder geld helaas geen huis. Dit geld is (in de meeste gevallen) afkomstig van een hypotheek. Een hypotheek is een lening die je afsluit bij een bank of andere leningverstrekker waarmee je onroerend goed kan kopen, in dit geval een huis dus. Om te weten hoeveel je kan lening wordt laat je, je maximale hypotheek berekenen. Dit wordt gedaan aan de hand van je bruto inkomen maar er wordt ook gekeken naar je eigen vermogen en eventuele schulden. Hoe hoger je bruto inkomen en hoe meer eigen geld, des te hoger je maximale hypotheek zal uitvallen. Andere punten om ook rekening te houden bij het berekenen van de maximale hypotheek zijn bijvoorbeeld de meerwerk kosten en de hypotheekrente. Om te bepalen welke hypotheekrente het meest gunstig voor jou is kan je het beste de hypotheekrente vergelijken op een vergelijkingswebsite.

Zelf kopen of hulp inschakelen

Eenmaal je budget bepaald? Dan kan je, je zoektocht voortzetten en kijken naar huizen binnen jullie budget. Een veelgebruikte website is natuurlijk Funda maar je kan ook een makelaar in de arm nemen. Een makelaar is een expert in de aankoop van huizen en kan precies vertellen welke huizen wel en niet geschikt zijn. Daarnaast zijn ze vaak ook als eerste op de hoogte van wat er in de huizenmarkt gaande is en kunnen ze je precies vertellen of het huis waar jullie interesse in hebben ook volledig geschikt is. Uiteraard betaal je wel voor deze hulp maar velen zijn blij dat ze voor deze optie gekozen hebben. Ga je liever zelf op onderzoek uit? Verdiep je dan goed in de markt en kijk verder dan je neus lang is. Kom je een huis (met een vraagprijs) tegen dat eigenlijk te mooi is om waard te zijn? Dan zal dit in vele gevallen ook daadwerkelijk zo zijn. Laat je indrukken altijd even bezinken en bij twijfel niet doen!