Huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen?

Als jij en je partner besluiten te trouwen, dan zijn er veel zaken waar je over na moet denken. Een van die zaken is: trouwen we onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen? Vaak is dit niet het eerste waar je aan denkt na een huwelijksaanzoek. Je bent dan vooral bezig met het voorbereiden van de trouwdag zelf. Toch is het belangrijk om hierover na te denken. Wil je onder huwelijkse voorwaarden trouwen, dan moet je hier namelijk zelf wat voor doen, je moet dit vast laten leggen bij een notaris. Doe je dit niet, dan trouw je automatisch in algehele gemeenschap van goederen.

Zij huwelijkse voorwaarden motie van wantrouwen?

In Nederland is het dus standaard zo geregeld dat je trouwt in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen die jullie hebben vanaf de trouwdag aan jullie allebei toebehoren. Bij huwelijkse voorwaarden stellen jullie juist regels hieromtrent op. Je spreekt bijvoorbeeld af dat zaken die jullie afzonderlijk gekocht hebben, ook afzonderlijk bezit blijven. Dit betekent dat iets dat jijzelf voor het huwelijk gekocht hebt, altijd van jouzelf blijft. Mocht het komen tot een scheiding, dan behoren deze artikelen dus niet tot de goederen die gelijkmatig verdeeld moeten worden, want ze zijn geen gezamenlijk bezit. Hierdoor heeft trouwen onder huwelijkse voorwaarden soms een beetje een nare bijsmaak. Het voelt voor sommige mensen alsof er al voorgesorteerd wordt op een eventuele scheiding. Alsof je geen vertrouwen hebt in het huwelijk en er bij voorbaat al vanuit gaat dat het misloopt. Maar zo moet je het niet zien. Het is eigenlijk meer een voorzorgsmaatregel: mocht het onverhoopt uitlopen op een scheiding, dan heb je in ieder geval goed op papier staan hoe de bezittingen en schulden verdeeld moeten worden. Met andere woorden, door in goede tijden de huwelijkse voorwaarden op te stellen, voorkom je veel ruzie op het moment dat het misloopt tussen jullie.

Voor wie?

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden kan bij ieder paar dat gaat trouwen gedaan worden, sterker nog, ze kunnen zelfs tijdens het huwelijk nog opgesteld worden. Maar is dit nu voor iedereen iets om te doen? In principe kan iedereen hiervoor kiezen, maar het is vooral een aanrader als een van jullie twee:

  • een erfenis heeft gekregen of nog verwacht
  • een veel groter vermogen heeft dan de ander
  • schulden heeft opgebouwd
  • een eigen onderneming heeft

Waarom is het juist in deze gevallen van belang? Een erfenis is vaak iets heel persoonlijks, veel stellen vinden het ook niet meer dan logisch dat dit bij de ontvanger blijft. Daarom wordt dit vaak vastgelegd in huwelijkse voorwaarden. Heeft een van beide al een groot vermogen opgebouwd voor het huwelijk, dan voelt het oneerlijk als de ex-partner hier een deel van zou krijgen na een scheiding. Datzelfde geldt voor schulden, je wilt niet aansprakelijk zijn voor de schulden van je partner. Voor ondernemers is het helemaal van belang om alles goed vast te leggen, om je partner te beschermen tegen het ondernemersrisico. Willen jullie meer informatie hierover of willen jullie huwelijkse voorwaarden op laten stellen? Ga dan naar Stotijn Notariaat & Mediation!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *