Handige tips bij het afsluiten van een hypotheek

Heb jij je droomhuis al lang op het oog heb of ben je pas aan het dromen in de oriëntatiefase? Het is verstandig om je zo nu en dan eens bezig te houden met het zoeken van een hypotheek. Bij het zoeken en afsluiten van een hypotheek, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Met deze tips voorkom je hoge kosten of een te groot risico.

Vergelijken is key

Een van de belangrijkste dingen bij het afsluiten van een goede hypotheek, is het vergelijken van je verschillende opties. Onthoud hierbij wel dat je hypotheek bestaat uit twee onderdelen: de rente en de aflossing. Er zijn meerdere factoren die uiteindelijk bepalen wat je netto maandlasten zullen zijn. Behalve dat je de hypotheekrente van de afzonderlijke hypotheken met elkaar moet vergelijken, moet je ook kijken naar de looptijd en de bijbehorende voorwaarden. Als je hypotheken wil gaan vergelijken, is het handig om meerdere offertes aan te vragen. Om een eerlijke vergelijking te maken en te voorkomen dat je appels met peren vergelijkt, is het belangrijk dat op iedere offerte dezelfde looptijd vermeld wordt. De maandlasten verschillen namelijk veel wanneer je rekent met een looptijd van 20 of van 30 jaar.

Advies vragen is geen schande

Hoewel je vaak zelf al heel ver kan komen in je zoektocht, is het echt geen schande om op sommige vlakken advies te vragen van een hypotheekadviseur. Deze expert heeft soms goede ideeën waar je zelf niet aan gedacht had. Als je bijvoorbeeld eigen middelen hebt, kan het interessant zijn om deze aan te wenden voor een verlaging van de hypotheek. Ook is het handig om advies te vragen over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Het kan namelijk zijn dat een hypotheek met overlijdensrisicoverzekering erin voordeliger is. Je bespaar daardoor op de hypotheekrente. Laat je hierover goed adviseren, zodat je geen onnodige risico’s loopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *