Groendak kopen? Houd rekening met deze tips

Typical norwegian old wooden houses with grass roofs near Sunnylvsfjorden fjord and famous Seven Sisters waterfalls, western Norway.

Steeds meer mensen willen een groendak kopen. Vooral in de steden stijgt de populariteit enorm. Een dak met planten vangt regenwater op, is een bron voor insecten en vermindert de opwarming van het klimaat. Ook fleuren de planten de grijze daken van de stad op, denk aan de roze en gele bloeiende bloemetjes van de vetplanten en het mos. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een groendak aanschaft. 

Om te beginnen: wat is een groendak precies?

Een groendak is een dakdekker van vetplantjes en mos. Dit type dak bestaat uit vijf verschillende lagen: een beschermdoek, drainagelaag, filtervlies, substraat en als laatste de beplanting zelf. Dit zijn de vetplantjes (vaak Sedum) en het mos. Dit systeem kun je aanschaffen bij specialisten en kan je op je dak leggen of laten leggen. De beplanting vormt een uitstekende leefomgeving voor nuttige insecten en de vetplantjes zijn een voedselvoorziening voor bijen en vlinders. Ook heeft een groendak kopen een positief effect op de afwatering in de stad, de algehele opwarming van het klimaat en biedt het isolatie voor je huis. 

Tip #1: Vraag subsidie aan bij de gemeente

Er hangt een prijskaartje aan een groendak. Dit systeem kost gemiddeld tussen de 40 en 150 euro. Dit hangt af van de begroeiing. Wil je een simpel groendak kopen met Sedum, dan zal je dit niet erg veel kosten. Maar, een intensief begroeid dak kost meer geld. Maar, niet getreurd! In veel gevallen biedt de gemeente een hoge subsidie aan voor huiseigenaren die een groendak willen aanleggen. Deze investeringstegemoetkoming kan oplopen tussen de 30 en 70 euro per vierkante meter. Check dus altijd eerst bij de gemeente of je recht hebt op subsidie.

Tip #2: Onderhoud groendak 

Een groendak kopen heeft weinig onderhoud nodig. Toch zijn er een aantal dingen die je per jaar moet doen om je dak gezond te houden. 

  1. Controleer je dakbegroeiing minimaal twee keer per jaar op overtollig onkruid wat op je dak is terecht gekomen. Trek dit met je handen tussen de vetplantjes weg. Gebruik nooit pesticiden! Dit is slecht voor de biodiversiteit van je groendak. 
  2. Bemest je dak twee keer per jaar. Dit kun je het beste doen in april en september. 
  3. In de meeste gevallen hoef je de beplanting niet zelf water te geven. Toch komt het een enkele keer voor dat het erg droog is. Geef je beplanting op het dak dan wat extra water met een gieter of tuinslang. 

Tip #3: Check je dakconstructie

Wil je een groendak kopen, maar weet je niet zeker of je dak geschikt is? Laat je dak controleren door een specialist. De meeste daken zijn geschikt voor de aanleg ervan. Een voorwaarde is wel dat de hellingsgraad van het dak tussen de 1 en de 45 graden ligt. Als je dak schuiner is dan 35 graden, moet er een speciale techniek worden toegepast om de lagen op hun plek te houden. Een groendak kopen en aanleggen voor een plat dak is vrijwel altijd mogelijk. Het gewicht is ongeveer even zwaar als een laag dakpannen. Toch kan het fijn zijn om je dakconstructie te checken voor je het dakgroen aanschaft, ook al is het alleen voor je eigen rust. Zo kun je met een gerust hart slapen ‘s nachts. Kijk voor meer tips op Topgroen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *