Gemakkelijk erfbelasting berekenen

Erfbelasting betaal je na het ontvangen van een erfenis. Het is voor de persoon die erft dan ook belangrijk om te weten of er betaald moet worden en hoeveel dat dan precies is. Aan de hand daarvan wordt erfbelasting berekenen dan ook een stuk gemakkelijker. Het is in de eerste plaats dus goed om te weten of er belasting bij komt kijken. Er zijn verschillende zaken die hierop een invloed hebben. Zo is het belangrijk om te weten dat de relatie die je met de overledene had en hoe groot de omvang van de erfenis precies zal zijn.

Erfbelasting berekenen

Het berekenen van de belasting

De erfbelasting berekenen gaat het gemakkelijkst met een rekenhulp. Dit helpt je om ervoor te zorgen dat je precies op de hoogte bent van wat er betaald moet worden. De Belastingdienst heeft hier bijvoorbeeld zelf een tool voor gemaakt. Je vult dan eerst een aantal vragen in. Vervolgens kan een som worden gemaakt waarmee de hoogte van het bedrag kan worden ontdekt. Zo heb je al snel inzicht in wat er precies afgedragen moet worden over de erfenis. Let wel even goed op dat je alles juist invult, alleen zo is de optimale berekening ervan te maken.

Erfbelasting berekenen

Opletten met de vrijstelling

Er is nog een andere factor die je mee moet nemen wanneer je de erfbelasting gaat berekenen. Het is namelijk ook zo dat er vrijstellingen bestaan. Over dit deel betaal je geen belasting. De hoogte van de vrijstelling hangt op zichzelf ook weer af van hoe groot de omvang van de erfenis is en wat je relatie is met de overledenen. Het is dus altijd belangrijk om alles goed in kaart te hebben. Op die manier kan je er zeker van zijn dat je nooit te veel betaalt en misschien zelfs helemaal niets aan belasting hoeft te betalen.