Een gilet maakt of kraakt je outfit

Een gilet is een erg veelzijdig kledingstuk. Oorspronkelijk is het een onderdeel van een driedelig pak: een gilet wordt in dat geval samen gedragen met een bijpassend colbert en een bijpassende pantalon. Het dragen van een gilet zorgt voor een verfijnde en extra nette uitstraling. Daarnaast werd het gebruikt om ervoor te zorgen dat de bretels niet zichtbaar waren. Er bestaan twee soorten gilets die verschillen in de hoeveelheid knopen. Je hebt gilets met een enkele rij knopen en je hebt gilets met een dubbele rij knopen. Deze tweede soort staat ook wel bekend als double-breasted gilets. Tegenwoordig worden gilets niet meer alleen gebruikt om een verfijnde uitstraling te creëren. Je kan de gilet ook gebruiken om je outfit op te vrolijken of een leuke twist te geven. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Casual

Een gilet dragen is een eenvoudige manier om een basic, casual outfit op te vrolijken. Een gilet kan je zowel dragen over een casual overhemd als over een gewoon T-shirt. Zowel een klassieke kleur als een gewaagd printje werkt goed bij de casual stijl. Pas wel op met een wit overhemd en een zwart gilet, je wilt geen ober look creëren. Ook de broek die je onder je gilet draagt heeft invloed op de stijl. Een nette broek maakt de outfit meteen weer wat chiquer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een chino. Een chino is een echte zomerse broek en in combinatie met een gilet kan je goed een ‘summer chic’ stijl creëren. Je kan hierbij kiezen voor broek en gilet in dezelfde kleur, of juist een leuk contrast creëren. Een jeans daarentegen zorgt voor een simpele en stoere look. Omdat een jeans een niet al te gewaagd model is, kan je deze makkelijker combineren met heftige printjes zonder dat het té wordt.

Pasvorm

Het belangrijkste aan je gilet is de pasvorm. Als je gilet niet mooi past, verpest je eerder je outfit ermee dan dat je hem opleukt. Het is de bedoeling dat een gilet goed aansluit aan je lichaam. Het moet het mooie van je lichaam naar voren brengen. Een gilet moet daarom nooit te strak aanvoelen en zichtbaar trekken van de stof is not done. Kies echter ook niet voor een te los model. Een los hangend gilet om een lichaam heen maakt niemand mooier. Zorg er ook voor dat de lengte lang genoeg is. Het is de bedoeling dat de volledige tailleband van je broek bedekt wordt. Is dit niet het geval dan is er een stuk stof te zien tussen je broek en je gilet en dit is wederom not done.