Drie manieren om geld te besparen als student

De term ‘arme student’ bestaat natuurlijk niet voor niets. Als student heb je het nou eenmaal niet zo ruim. Het magere salaris dat je verdient door middel van je bijbaantje vliegt er al snel weer uit door feestjes, op terrasjes zitten met vrienden en allerlei andere dingen. Ook al kan je lenen van de overheid, je wilt als student het liefst zo zuinig mogelijk leven. In deze blog geef ik drie tips over hoe je geld kunt besparen in je studententijd. 

Besparen op vaste lasten

Ik kan uit ervaring spreken als ik zeg dat je als student niet vaak kritisch kijkt naar je vaste lasten. Waarschijnlijk doen maar weinig mensen dit zo regelmatig als je zou moeten doen, maar als student is dit niet een van de eerste dingen waar je naar kijkt bij het besparen van geld. Tot je vaste lasten behoren kosten zoals kosten voor gas, water en internet. Neem bijvoorbeeld de provider van je internet. De abonnementskosten en -voorwaarden veranderen vaak voor dit soort providers en de provider die twee jaar geleden het goedkoopst was kan nu zomaar een van de duurdere aanbieders zijn. Check dus regelmatig al je afgesloten abonnementen en of deze nog een redelijke prijs vragen. Je zult zien dat het dan nog best vaak voorkomt dat wisselen van provider te betere optie is. 

Boodschappen doen in de bonus

Een groot deel tussen mij en mijn moeder is dat wij heel anders boodschappen doen. Mijn moeder koopt wat ze nodig heeft, terwijl ik mijn boodschappenlijstje af laat hangen van de bonus van die week. Dit is iets wat ik pas heb geleerd in mijn studententijd. Het eerste jaar dat ik op mijzelf woonde, dacht ik dat het in kosten nooit heel veel scheelde. Dit was tot ik dit een keertje echt goed bij ging houden. Het bleek dat ik toch enorm veel bespaarde door vooral boodschappen te kopen die in de bonus of actie zijn. Het gaat om kleine bedragen, maar die kunnen bij elkaar een flink bedrag worden. 

Tweedehandsjes

Als student wil je er leuk uitzien en een beetje met de trend meegaan. Hierdoor zul je redelijk wat geld uitgeven aan nieuwe kleding. Voor mij was dit in ieder geval zeker het geval. Om hierop te besparen, is het aan te raden om meer tweedehands kleding te kopen. Zo kun je naar vintage winkels of kringloopwinkels en je zult zien dat hier genoeg leuke dingen te koop zijn. Ook kun je bijvoorbeeld een kledingruil organiseren voor jou en je vrienden.