De meeste mensen zijn niet op de hoogte van hun pensioen

brightpensioen jaarruimte

Het woord “pensioen” klinkt de meeste mensen saai in de oren. Echter hoeft het helemaal niet saai of moeilijk te zijn! Het kan zelfs zorgen voor een belastingvoordeel wanneer je zelf een pensioenrekening opent, en wanneer je geen pensioen opbouwt via een werkgever is dit zeker aan te raden.

Zelf pensioen opbouwen

Het is verstandig om zelf pensioen op te bouwen wanneer ZZP’er bent, geen pensioen opbouwt bij je werkgever, of wanneer je een pensioengat hebt als gevolg van niet-gewerkte jaren. Dit betekent niet dat wanneer je pensioen opbouwt bij een werkgever je geen extra pensioen kunt opbouwen. Wanneer je werkgeverspensioen niet aansluit bij je wensen dan is het ook verstandig om te starten met extra pensioensopbouw.

brightpensioen jaarruimte

Hoe bouw je extra pensioen op?

Het opbouwen van extra pensioen kan lastig lijken. Je kunt natuurlijk voor je pensioen gaan sparen, maar door lage rentes en inflatie wordt spaargeld minder waard. Daarom is het verstandiger om het geld te gaan beleggen. Dit kun je doen op een normale beleggingsrekening, maar ook op een speciale pensioenrekening. Laatstgenoemde is fiscaal voordelig, want je hoeft tot een bepaalde inleg geen belasting te betalen.

Belastingvoordeel door gebruik van jaarruimte

Er is een maximale inleg voor je pensioen waarover je geen belasting over betaald. Deze maximale inleg wordt ook wel de jaarruimte genoemd. Brightpensioen jaarruimte is een erg makkelijke tool om jouw maximale jaarruimte te berekenen. Hiervoor heb je je inkomensgegevens, pensioen van werkgever en je zelf opgebouwde pensioen nodig. Mocht je afgelopen 7 jaar geen gebruik hebben gemaakt van je jaarruimte, dan kun je dat nu alsnog deels doen. De overgebleven jaarruimte wordt reserveringsruimte genoemd. Over de inleg van je jaarruimte op je pensioenrekening betaal je in eerste instantie belasting. Op de website over brightpensioen jaarruimte staat duidelijk uitgelegd hoe je deze belasting jaarlijks terug kunt vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *